“Adblue nedir?” ve “Adblue ne işe yarar?” sorusu, özellikle arabayla ilgilenen kişilerin sıkça karşılaştıkları kavramlar arasında yer almaktadır.
Adblue, veya ticari adı ile sıvı üre çözetisi dizel motorlu araçların emisyon değerinin düşürülmesi için kullanılmaktadır. %32,5 oranında temizlenmiş üreden %67,5 oranında ise saf sudan oluşmaktadır.
Seçici katalitik indirgeme sistemine sahip olan araçlarda Adblue bulunur. Bu emisyon sıvısı egzoz gazında bulunan azot oksidin azaltılmasını sağlamaktadır.
Dizel motordan çıkan yüksek sıcaklıktaki egzoz gazı üzerine püskürtülen bu sıvı, sıcaklığın etkisiyle amonyağa dönüşmekte ardından ise dizel yanması sonucunda oluşan nitrojen oksit ile reaksiyon göstermektedir.
Bu şekilde parçalanan atık gaz, zararsız nitrojen ve su buharı haline gelmektedir.
Araç motorundaki yakıt, dizel partikül filtresi gibi çeşitli sistemlerden geçerek atmosfere salınmaktadır. Bu filtreleme sistemleri karbon gazları üzerinde etki gösterse de azot gazları üzerinde aynı etkiyi gösteremez. Bu nedenle de doğaya zarar veren azot gazı salınımının engellenmesi için araçlarda ek bir yapı olarak SCR sistemi bulunur.
Filtreleme sisteminin yetersiz olduğu durumlarda SCR katalizörü Adblue sıvısı ile birlikte çalışır. Çalışma esnasında zararlı oksit gazlarının egzozdan çıkmasına ve dolayısıyla atmosfere karışmasına engel olur.
Azot yağmurlarına ve doğal floranın bozulmasına sebebiyet veren azot oksit gazı salınımını minimuma indirmeyi sağlayan Mekser Adblue sıvısı, emisyon değerlerini önemli ölçüde düşürmekte ve ideal seviyeye ulaşmasını sağlamaktadır.
Bu çözelti genel olarak yakıt sanılsa da aslında bir yakıt değildir. Bu nedenle de hem araç performansını yükseltmez hem de yakıt tüketimini düşürmez.
Ancak azot oksit emisyonunu düşürmek atmosfere salınan zararlı gaz miktarını azaltma ve hava kalitesini koruma konusunda oldukça etkilidir. Toksik etki yaratmaması ve doğaya zarar vermemesi yönünden ele alındığında da en etkili çözümlerden biridir.
Adblue eski dönemlerde yalnızca tır, yolcu otobüsü ve kamyon gibi ticari araçlarda kullanılırdı. Günümüzde binek otomobillerin büyük bir kısmında kullanılan bu sıvının kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte satış pazarı genişlemiş ve erişimi kolaylaşmıştır.
Adblue veya AUS32 günümüzde yaygın olarak kullanılması ve pek çok binek araçta bulunması nedeniyle benzin istasyonlarında da satılmaktadır. Ayrıca isteğe bağlı olarak yetkili serviste dolum işlemi de yapılabilmektedir.
Dolum işlemi oldukça basit ve kısa bir prosedürü kapsamaktadır. Bu nedenle isteyen herkes talimatları takip ederek dolum işlemini kendisi de yapabilir.
Araçlar her 1000 kilometrelik sürüşte ortalama 1 litre Adblue sıvısı harcar. Genel bakım esnasında yetkili serviste yapılan dolum işleminin ardından aracın 10 ila 15 bin kilometre arasında kullanılması mümkündür.
Bu noktada otomobillerde bulunan ikaz sistemi dikkatle takip edilmeli ve uyarılara göre hareket edilmelidir. Çünkü otomobillerde bulunan ikaz sistemi tankta bulunan emisyon sıvısı azaldığında sürücüyü uyarmaktadır. Bu noktada ikaz sistemi adblue sıvısı için uyarı verdiğinde dikkate alınmalı ve durumu çözmek için harekete geçilmelidir.
Adblue veya AUS32 sıvısı biten otomobilin çalışması mümkün değildir. Bundan dolayı sürücüler uyarıları dikkate almalı ve uygun koşulları oluşturarak dolum yaptırması gerekir.
“Mekser Adblue dolum işlemi nasıl yapılır?” bu konuyla ilgilenen kişiler arasında merak edilen konular arasında yer almaktadır. Mekser Adblue dolum işlemi oldukça basit ve kısa bir prosedürü kapsamaktadır. Ancak bu noktada yine de süreç hakkında bilgi sahibi olunmalı ve buna uygun olacak şekilde hareket edilmelidir.
• Adblue dolum kapağı genellikle dizel yakıt kapağının yanında bulunur ve dolum işlemi esnasında otomobilin mutlaka kapalı konumda olması gerekir.
• Dolum işlemi esnasında sıvı artarsa daha sonradan kullanılmak için saklanabilir.
• Artan sıvının temiz ve kapalı bir kapta güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde saklanması gerekir.
• Adblue sıvısının -11 derecede donmaya başlayacağı bilinmeli ve muhafaza edildiği ortamın sıcaklık ayarı buna göre yapılmalıdır. Bu noktada donan adblue sıvısının normal hava koşullarına gelindiğinde tekrardan kullanılabileceği de bilinmelidir.
• Adblue sıvısının ideal saklama koşulları -6 ila 25 derece arasıdır. Doğru ve iideal koşullarda saklandığında 1 yıl boyunca rahatça kullanılabilmektedir.
“Adblue Nedir? Ne İşe Yarar?” başlıklı makalemizden memnun kaldıysanız “Adblue Biterse Ne Olur?” yazımıza da göz atabilirsiniz.